Helsinki Training Company / Facebook
Helsinki Training Company / Facebook
Virheistä oppii

Virheistä oppii

Kun elämä joka tapauksessa on jatkuvaa oppimista, on hyvä välillä pohtia keinoja, joilla oppii kenties paremmin. Kansanviisaus kiteyttää asian niin, että tavallinen ihminen oppii omista virheistä, viisas oppii toisten virheistä ja tyhmä ei opi kummistakaan. Tällä kertaa kansanviisaudessa on vinha perä ja sen avulla voi jopa parantaa omaa juoksuaankin. Varsinkin jos pystyy soveltamaan asiaa eri tilanteissa.

Rasitusvammojen osalta useimmat meistä juoksuun hurahtaneet kuuluvat kategoriaan ”tavallinen ihminen”. Vaikka onkin kuullut kavereiden ja muiden ihmisten hankalistakin vaivoista, ei niiden ehkäisyä oteta tosissaan ennen kuin omat paikat on saatu huonoon kuntoon. Into päällä pusketaan lisäkilometrejä harjoitteluun tulosten parantamiseksi, koska treenin lisääminen on aina helppoa, siihen ei viisautta vaadita. Treenin laadun parantaminen onkin sitten vähän vaikeampaa ja se tahtoo jäädä. Puhumattakaan sitten venyttelystä ja muusta lihashuollosta, jota ei edes mielletä harjoitteluksi. Omista virheistä oppi sitten alkaa mennä perille pikku hiljaa.

Juoksutekniikan osalta muiden ”virheiden” tai erikoisten juoksutyylien tarkkailu aina silloin tällöin auttaa parantamaan omaa tekniikkaa. Tällaisella ”viisaan” muiden tarkkailulla on huomattavasti helpompi havainnoida myös omaa tekemistään ja se taas mahdollistaa oman tekniikan kehittämisen. Eli silmät avoimena lenkkipolulla kannattaa olla, niin voi oppia toisten virheistä.

Tarvitaanko sitten ”tyhmää oppijaa” ollenkaan. Ainakin parissa asiassa tarvitaan sitäkin joskus. Virheistä huolimatta on joskus jaksettava toistaa tekemistä, jotta edes jossain vaiheessa asian oppii. Eli virheen tekeminen ei saa lannistaa tekemistä kokonaan. Vaikka jokin vaikeampi harjoitus ei heti onnistukaan, siitä ei saisi tehdä heti lopettamispäätöstä. Toisaalta joskus ”virheen” tekeminen voi olla keino löytää jotain uutta ja johtaa täysin uudenlaiselle tekemisen polulle. Urheilussakin yleensä valmennustieto on urautunut tietyksi oikeana pidetyksi harjoittelutavaksi, jossa kaikki pyrkivät tekemään asiat hyvin samankaltaisesti. Toisenlainen ajattelu vaatii sitten jonkun hullunrohkean, joka kyseenalaistaa vallitsevan totuuden ja alkaa tehdä ”virheellisesti” asioita. Jos tästä seuraa menestystä, uusi polku on löytynyt ja kohta kaikki ovatkin sitten tällä uudella polulla. Ja kannattaa tavallisen kuntojuoksijankin aina joskus vaihtaa normaali harjoittelu joksikin ihan muuksi. Siitä saa taas uutta kipinää ja virtaa juoksupoluille.

 

Visa

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Yhteystiedot

Helsinki Training Company Oy,
p.+358 50 361 9425, + 358 50 524 1307
osoite: Kurtinmäentie 5 A, 02780 Espoo
y-tunnus: 2552603-3

Ota yhteyttä

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sivukartta