Helsinki Training Company / Facebook
Helsinki Training Company / Facebook
Mitä pidempi matka, sitä tyhmempi jätkä?

Mitä pidempi matka, sitä tyhmempi jätkä?

Kestävyysurheilun harrastajana saa usein kuunnella asiasta ymmärtämättömien kyselyjä ja ivailuja harrastukseen ajautumisen syistä. Pitkiä aikoja itsensä kanssa viihtyviä jolkottelijoita pidetään helposti aika tyhminä tai vähintään vähän omituisina ja harrastusta, jossa kahden tunninjuoksemisen jälkeen päädytään samaan pisteeseen mistä on lähdetty liikkeelle, ei nähdä ihan järkeväksi touhuksi.

Juoksun ja älykkyyden yhteys

Minkälainen sitten mahtaa olla juoksuharrastuksen ja aivotoiminnan välinen yhteys todellisuudessa? Princetonin yliopistossa juoksun tai oikeammin kestävyyskunnon vaikutuksia aivojen toimintaan on tutkittu, rotilla. Kuntoharjoittelulla oli selvästi positiivinen vaikutus rottiin,  kunnon kohottaminen lisäsi niillä aivojen neuronien yhteyksiä ja paransi stressin sietokykyä.

Juoksun harrastajille tämä juoksun älyttömyys on tietysti helppo todeta pötypuheeksi ja kateellisten panetteluksi, jo senkin vuoksi että rottakokeet ovat siis osoittaneet kestävyyskunnon parantavan stressinsietokykyä. Lisäksi juoksijan arkikokemus osoittaa, että juoksua harrastavat lähinnähyvin fiksut, filmaattiset ja mukavat tyypit, kuten tietysti itsekin olen ja kaikki hyvät kaverinikin, joihin olen muuten tutustunut erilaisissa maratontapahtumissa. Filmaattisuuteen kestävyysurheilu varmasti auttaa, sitä ei voine kukaan kieltää. Vähintään painonhallinnan kannalta se on poikkeuksellisen hyvä harrastus. Fiksuuden osalta omiin ja kavereiden tuntemuksiin vetoaminen ei välttämättä kaikkia muita vakuuta. Mutta ei hätää, tähän löytyy vastaanpanematonta todistusaineistoa. Asiaa on nimittäin tutkittu ruotsalaisilla varusmiehillä, ei siis pelkillä rotilla. Ja vaikka jotain eroja Suomen ja Ruotsin sodankäyntikyvystä voidaankin väittää esiintyvän, varusmiehissä lienee kuitenkin enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja naapurimaiden välillä.

Hyväkuntoiset ovat fiksumpia?

Ruotsalainen Åberg tutkimusryhmineen on selvittänyt älykkyyden ja muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien yhteyksiä. Tutkimusaineistona ovat olleet siis ruotsalaiset varusmiehet, ei sen vähenpää kuin 1,22 miljoonan miehen ja naisenkin voimalla. Aineistoon sisätyy kaksosia yli 3 000 paria ja identtisiä kaksosiakin yli 1 400 paria. Kyse ei siis ole mistään kosmetiikkatestistä, jossa riittää kun 18 testaajaa 25:stä pitää tuotetta tehokkaana. Testattujen määrä on niin suuri, että päätelmät eivät enää sisällä epävarmuuksia. Ja mitä ruotsalaisten varusmiesten tutkimisella on sitten saatu selville? Tulos ei juoksijoita varmastikaan yllätä. Nimittäin asia onkin niin, että mitä pidempi matka, sitä älykkäämpi jätkä.

Åbergin tutkimus osoittaa kiistattomasti, että kestävyyskunto korreloi nuorilla varusmiehillä älykkyyden kanssa. Korrelaatio ei vielä kerro syy-yhteydestä. Voi tietysti ajatella, että kestävyyskunnon aikaansaaminen vaatii esimerkiksi alkoholinkäytön vähentämistä ja muutenkin terveellisempiä elintapoja ja tämä selittäisi asian. Jos terveet elintavat selittävät myös paremman älykkyyden, niin se ei liene iso ongelma urheilijoille. He saavat samalla kertaa molemmat: hyvän kunnon ja älykkyyden. Tutkimus osoittaa toisen, vähintään yhtä mielenkiintoisen asian. Nimittäin lihasvoimalla ei ole mitään yhteyttä älykkyteen. Yllätys yllätys, ajankäyttö kuntosalilla ei korreloi  älykkyyden kanssa. Sen sijaan hämmästyttävintä oli, että kunnon kohentamien nuoruusiällä paransi myös tulosta älykkyystesteissä kaikilla mitatuilla osa-alueilla. Kuntoilemalla nuoret voivat siis parantaa älykkyyttäänkin. Syytä ei tiedetä, mutta syynä voi olla yksinkertaisesti verenkierron parantuminen ja tämän positiivinen vaikutus aivojen kykyyn sopeutua vaihteleviin tilanteisiin.

Åbergin tutkimustulos ilahduttaa varmasti kuntoilijoita. Juoksemalla voi mahdollisesti parantaa kaikkia kolmea tärkeää ominaisuuttaan, kuntoa, ulkonäköä ja älykkyyttä. Voihan olla, että älykkäämmät henkilöt huolehtivat myös kunnostaan muita paremmin. Niille jotka haluavat tutustua aiheeseen tarkemmin ohessa linkki Åbergin tutkimuselosteeseen.

 

Visa Paajanen

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Yhteystiedot

Helsinki Training Company Oy,
p.+358 50 361 9425, + 358 50 524 1307
osoite: Kurtinmäentie 5 A, 02780 Espoo
y-tunnus: 2552603-3

Ota yhteyttä

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sivukartta