Helsinki Training Company / Facebook
Helsinki Training Company / Facebook
Leikillään vai tosissaan?

Leikillään vai tosissaan?

Harrastaako urheilua leikillään vai tosissaan, sitä joutuu moni kysymään itseltään. Kysymys on kieltämättä hankala ja vastauskaan ei taida olla aivan ilmeinen.

Tosissaan tekeminen ei välttämättä johda parhaaseen tulokseen, edes juoksussa ja kestävyysurheilussa. Äärimmäisen pitkäjänteinen tekeminen ilman ainakin ajoittaista leikkimielisyyttä ei välttämättä ole kestävä tie, eikä varmasti sovi kaikille. Toisaalta ei kaikkea harjoittelua tai edes merkittävää osaa siitä voi aivan leikiksi lyödä. Jonkinlainen hyvä tasapaino olisi löydettävä.

Tiettyä koomisuutta tietysti on jo siinä, että melkoinen joukko meitä jo hyvinkin aikuisia urheilee ainakin jossain määrin tulosorientoituneesti, vaikka kilpailussa päävastustajana onkin oma ikääntyminen, eikä varsinainen menestyminen. Jos tämän osaa ottaa sopivalla leikkimielisyydellä on yhdistelmästä mahdollista saada melko tasapainoinen; välillä treenataan tiukasti ammattiurheilijan metodeja imitoiden, mutta toisaalta ilman valtaisaa menestyspainetta, lähinnä omaan hyvinvointiin tähdäten.

Lapsia treenatessa samaa asiaa joutuu pohdiskelemaan useinkin. Missä määrin toiminnan on oltava lähinnä leikkimielistä vapaa-ajan harrastamista ja missä määrin määrätietoista valmistautumista tulevaan urheilu-uraan? Yleensä vanhempien toiveet tahtovat kallistua tosissaan tekemisen puolelle. Leikki on kuitenkin lasten toimintalogiikkaa vielä aika isoksi. Käytännössähän lapsi itse asiassa harjoitellessaan leikkii urheilijaa. Ainakaan tosissaan tekemistä ei saisi tulkita liialliseksi kurinalaisuudeksi harjoitustapahtumassa, tietty leikkimielisyys ja vapaus harjoittelussa on lasten oikeus. Kyse on heidän vapaa-ajastaan. Ja vaikka leikki onkin lasten työtä, ei juuri kenenkään työpaikallakaan parasta suoritusta tehdä armeijamaisen kurin vallitessa.

Lasten on itse päästävä jossain määrin määrittelemään miten asiat tehdään. Treeneissä on myös mahdollistettava sosiaalinen kanssakäyminen, harjoitus on myös ystävien tapaamista. Alkulämmittely voi välillä olla leikki tai vähintään tietynlainen ”vapaassa muodossa” lenkkeily on ihan sopivaa. Varsinaisiin harjoituksiin pitää saada lapsia kiinnostavia elementtejä; itsetarkoituksellistakin vaihtelevuutta, riittävää taidollista haastetta, pienimuotoista kilpailua, yllättäviä harjoittelupaikkoja. Eikä näiden elementtien soveltaminen aikuistenkaan treeneissä varmaan haitaksi olisi.

Hyvää syyslomaa,

Visa

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Yhteystiedot

Helsinki Training Company Oy,
p.+358 50 361 9425, + 358 50 524 1307
osoite: Kurtinmäentie 5 A, 02780 Espoo
y-tunnus: 2552603-3

Ota yhteyttä

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sivukartta