Helsinki Training Company / Facebook
Helsinki Training Company / Facebook
Joukkue urheilee – ihminen kehittyy

Joukkue urheilee – ihminen kehittyy

Juoksuvalmentamiseen pätee pitkälti sama kuin muuhunkin inhimilliseen toimintaan. Toimittaessa ihmisten kanssa, kaikkia tulisi myös kohdella ihmisinä. Hyvä ohje, mutta miten sitä tulisi käytännössä soveltaa?

Joukkuetta valmennettaessa tai kehitettäessä ryhmä vai yksilö -kysymys nousee usein esille. Varsinkin kun ryhmän koko on yleensä niin suuri, että on jo käytännössäkin mahdotonta huomioida koko ajan kaikkia yksilöitä. Toisaalta juoksuvalmennuksen osalta valinta on kuitenkin helppo, tavoitteena on jokaisen yksilön mahdollisimman hyvä kehittyminen. Pelivalmentajalla dilemma voi olla vielä vaikeampi, kun mukaan tulee vielä joukkueena pelaaminen ja kenties myös menestyminen siihen liityvine menestyspaineineen.

Joukkue-yksilö -ongelma on sellainen, johon ei aina löydy selvää toimintaperiaatetta. Näissä tilanteissa joutuu lohduttautumaan sillä, että treenaajille on hyväksi oppia toimimaan joukon osana. Aina ei voi huomioida kaikkia yksilöinä.

Itse olen pyrkinyt huomioimaan tämän ”ongelman” niin, että yritän huomioida valmennettavat tasapuolisesti. Se voi tuntua ristiriitaiselta, kun kyse on yksilön huomioimisesta ja kenties erilaisista tarpeista. Mutta ainakin jollain tavalla se on ollut toimivaa. Eli, kaikki treeneissä olevat tekevät samat harjoitukset, yhdessä. Toki jokaisen tekotavoissa onkin sitten vaihtelua. Pyrin myös huomioimaan kaikkia suunnilleen saman verran, sekä kannustamisessa että tekemisen ohjaamisessa. Näin kenestäkään ei tule silmätikkua tai priimusta joukkueessa.

Nuoremmilla ei välttämättä ole kovin korkeaa sisäsyntyistä motivaatiota, varsinkaan oheisharjoituksiin. Motivaatioerot näkyvät selvästi siinä, millä intensiteetillä harjoituksiin osallistutaan. Toisaalta vähemmän motivoituneilla on yleensä myös eniten kehityspotentiaalia, treenillä on mahdollista parantaa eniten heidän ominaisuuksiaan. Tässäkin yksilön kehittämiseksi joudutaan paradoksaalisesti ottamaan joukkue apuun. Ryhmän erilaiset leikit ja viestikilpailut ovat erinomainen tapa nostaa tekemisen intensiteettiä juuri vähiten motivoituneiden osalta. Yleensä näissä yhdessätekemisen riennoissa kaikki ovat täydellä sydämellä mukana. Hyvä syke tuleekin  juuri ilon kautta.

Visa

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Yhteystiedot

Helsinki Training Company Oy,
p.+358 50 361 9425, + 358 50 524 1307
osoite: Kurtinmäentie 5 A, 02780 Espoo
y-tunnus: 2552603-3

Ota yhteyttä

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sivukartta