Helsinki Training Company / Facebook
Helsinki Training Company / Facebook
Aina mun pitää

Aina mun pitää

Aina mun pitää käydä koulua, aina mun pitää tehdä läksyjä, aina mun pitää siivota, aina mun pitää treenata.

PKN tiivistää hyvin sisäisen motivaation ja lopputuloksen yhteyden. Jos aina vaan pitää tehdä jotain, ei lopputuloksena ole mitään hyvää ja kestävää. Toimii varmaan aikuisilla, mutta myös lapsilla. Ja lasten osalta aikuiset ovat tietysti suuressa vastuussa siitä, onko kaikki ”aina mun pitää” meininkiä.

Koulut on käytävä ja läksyt aina pitää tehdä, siihen pitää oppia. Miten on sitten harrastusten kanssa, pitääkö aina mennä treeneihin tai soittotunnille? Ideaalitilanteessa sinne lapsi haluaakin mennä. Valitettavan usein kuitenkin aina pitää mennä, koska vanhemmat ovat maksaneet kalliista harrastuksesta. Rahaa ei saa hukata tai pahimmassa tapauksessa vanhemmat elävät omaa lapsuuttaan uudestaan lastensa kautta.

Erityisen huolestunut olisin, jos lapsen asenteessa tapahtuu muutos. Aiemmin innolla harjoituksissa käynyt alkaakin nähdä treenit pakkopullana, jonne ei viitsisi mennä. Jos harjoittelu on aluksi ollut mielenkiintoista ja toivottavaa, yksi syy motivaation laskulle voi olla liian suureksi kasvanut harjoittelun määrä. Valitettavan usein tulosten parantamiskeinoksi nähdään yksioikoinen harjoittelun lisääminen. Pahimmassa tapauksessa lisäämisen yhteydessä ei mitenkään monipuolisteta harjoittelua, ainoastaan enemmän samaa.

Harjoittelun optimimäärää on tietysti vaikea löytää. Joukkuelajeissa joka tapauksessa kyse on jonkinlaisesta kompromissista, sama määrä ei sovi kaikille. Innon ja motivaation katoaminen on kuitenkin vakava asia. Jos sitä ei ole, harjoittelulta putoaa pohja. Jatkuvan määrän lisäämisen sijaan yleensä olisi hedelmällisempää keskittyä harjoittelun laadun parantamiseen. Se vaatii enemmän työtä, mutta kantaa monella tapaa hyvää hedelmää. Edellytykset tehdä harjoitukset hyvin – myös omatoimisesti – paranevat, motivaatio säilyy parempana ja usein kehittyminen on nopeampaa. Kokonaisharjoittelun määrä ei välttämättä lapsilla laske vaan nousee, kun ohjatusta treenistä jää aikaa omatoimiselle liikunnalle ja leikille. Leikkimiseen liittyvän korkean motivaation ansiosta saatetaan päätyä jopa laadukkaamman harjoittelun lisäksi myös tehokkaampaan harjoitteluun.

Kesäloma alkaa, ainakaan koulua ei pidä nyt käydä. Välillä voisi olla hyvä pitää treenilomaa lasten harjoittelussa. Muutaman viikon totaalitauko saattaa tehdä ihmeitä motivaatiolle.

Reipasta ja riemullista kesää,

Visa

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Yhteystiedot

Helsinki Training Company Oy,
p.+358 50 361 9425, + 358 50 524 1307
osoite: Kurtinmäentie 5 A, 02780 Espoo
y-tunnus: 2552603-3

Ota yhteyttä

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sivukartta